donderdag 23 juni 2011

Dim Sum

... kookt!


Vandaag eten we dim sum. Deze Chinese deegbuideltjes zijn op verschillende manieren te maken en het vouwen ervan is in China ook tot een kunst verheven. Mijn versie is misschien minder traditioneel en vrij simpel te maken, maar daarom niet minder lekker. Bovendien kun je alles wat je nodig hebt gewoon in de supermarkt vinden. Hier volgt het recept:

Gestoomde dim sum
(Chinese deegbuideltjes)
200 gram bloem
100 gram gekookte, gepelde garnalen
100-125 gram kipfilet (rauw, in stukken gesneden)
vier a vijf paksoi-bladeren (dus alleen het groen, niet de witte stelen)
1 kippenbouillonblokje
een scheut zoete ketjap
3 theelepels sesam-olie
Doe de kipfilet, de garnalen, de paksoi-bladeren, de ketjap en de sesam-olie in een blender of keukenmachine. Verkruimel het kippenbouillonblokje over de ingrediƫnten. Giet hier een klein beetje heet water overheen. Pureer alles tot een stevige vulling.
Meng de bloem met 1 deciliter water. Maak hier een redelijk soepel deeg van. Rol het deeg uit tot een ‘slang’ en snijd deze in twintig stukken. Maak hier weer balletjes van en rol deze uit tot rondjes. Het deeg is dan vrij dun, maar je moet het nog wel van het werkblad kunnen pakken.
Leg een klein beetje vulling in het midden van een deegrondje. Maak er een buideltje van. Bovenaan komt het deeg dus bij elkaar. Knijp het hier goed dicht.
Stoom de deegbuideltjes ongeveer twaalf minuten (dit ligt aan de grote van de buideltjes) boven kokend water met behulp van een stoommandje. Je kunt natuurlijk ook een stoompan gebruiken.
Tip 1: zelf gebruik ik een pan met een passend vergiet erin en een deksel erop. Ik vet het vergiet altijd licht in met olijfolie, zodat de dim sum niet aan het vergiet blijven plakken.
Tip 2: serveer zoute ketjap of chilisaus als dip.
Tip 3: heb je vulling over, dan kun je hier ‘hamburgertjes’ van bakken. Leg hoopjes van de overgebleven vulling in een hete koekenpan met wat olie of boter. Maak de hoopjes plat en ongeveer rond. Bak aan beide kanten. Vooral lekker met chilisaus of een zoet-zure saus.
Tip 4: maak de buideltjes  niet te groot en te dik. Het stomen duurt dan erg lang en dat komt de buitenkant (het deeg) niet ten goede.