zondag 1 juli 2012

Grand dessert-recepten deel I

... kookt!

Grand dessert
Vorige week schreef ik over een grand dessert. Hieronder alvast het recept voor gelei van bloedsinaasappel en earl grey. Binnenkort volgen de recepten voor ganache en balsamico-uien.

Bloedsinaasappel-gelei met earl grey
een glas bloedsinaasappelsap
een deciliter sterke earl grey thee
een vanillestokje, in de lengte opengesneden
50 gram suiker
twee blaadjes gelatine (naturel)
twee deciliter slagroom
een deciliter gembersiroop
Week de gelatineblaadjes in ruim, koud water.
Doe de thee met de suiker en het vanillestokje in een pannetje. Verwarm dit terwijl je de suiker oplost. Haal het pannetje van het vuur en verwijder het vanillestokje. Los de geweekte en uitgeknepen gelatineblaadjes op in het theemengsel. Roer er vervolgens het bloedsinaasappelsap doorheen.
Schraap het merg uit het vanillestokje en roer dit ook door het thee-sinaasappelmengsel. Schenk het mengsel in mooie glazen en laat het afkoelen. Zet het vervolgens in de koelkast tot gebruik of totdat de gelei stevig is geworden.
Klop de slagroom half stijf met de gembersiroop en verdeel dit over de glazen met gelei.
Tip 1: bloedsinaasappelsap is te koop in de supermarkt (soms heet het “Sanguinello”). Je kunt natuurlijk ook bloedsinaasappels persen en het sap gebruiken, maar bloedsinaasappels zijn niet makkelijk te krijgen.
Tip 2: ook gembersiroop is in de supermarkt te vinden, maar je kunt het ook zelf maken. Schil een stukje gember van ongeveer twee centimeter en snijd dit heel klein. Raspen is zelfs nog beter. Doe wat suiker met een klein beetje water in een pannetje. Voeg de gember toe en verwarm het. Het is een beetje aftasten hoeveel suiker je moet gebruiken. Begin met een klein laagje op de bodem van de pan. Je kunt altijd meer toevoegen. Gebruik de siroop zodra deze is afgekoeld.

Vanillestokje uitgeschraapt? Bewaar deze dan in suiker, zoals hieronder. Zelfgemaakte vanillesuiker is zoveel lekkerder dan die uit een zakje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten